Julfruktkaka

Detta är ett "hemligt" familjerecept på en fruktkaka på russin som brukar bakas till jul. Ju längre fruktkakan får vila desto godare blir den.

Det var förr mycket hysch-hysch runt detta recept av den äldre generationen. Som tur är de yngre mer villiga att dela med sig.

Ingredienser:
3 ägg
3 dl starkt kaffe
3 dl mjölk
3 dl smält smör
2 paket russin (500 gr)
3 dl vitt socker
3 dl farinsocker
3 dl mörk sirap
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 tsk nejlika
2 tsk hjortronsalt
3 tsk bikarbonat

1. Blanda kaffet, mjölken och det smälta smöret i en bunke.
2. Tillsätt russinen och låt de stå och dra en stund
3. Tillsätt farin och vitt socker och sirapen
4 Tillsätt kryddorna
5. Blanda ut mjöl med bikarbonaten och hjortronsaltet och rör ner i smeten
6 Tillsätt vetemjöl och rör runt med slev till en kompakt deg (i original receptet: Degen hård så sleven står dvs tillsätt vetemjöl så att sleven står själv)

Smörj en stor form eller en ugnsfast gryta. "Bröa" formen med ströbröd.

Julkakan gräddas i 1 tim 20 min i 160 graders ugn

Kakan bör vila i minst en vecka innan den äts.