Delias julfruktkaka (The Classic Christmas Cake)


400 g kaliforniska russin
200 g korinter
400 g sultanrussin (gula, osvavlade russin)
1 paket syltade körsbär
2 paket med grön suckat
2 paket med hackade apelsinskal
3 dl en blandning av grovhackade fikon, dadlar, valnötter och katrinplommon.
2 dl Rom (som hälls på den torkade frukten som sen ska stå minst ett dygn och suga åt sig spriten)
8 dl vanligt vetemjöl. (Sikta genom sil så mjölet blir luftigt)
1 tesked salt
2 tsk bakpulver
1/2 tesked nyriven Muskotnöt
1 tesked mald Kryddpeppar
1 tesked Kanel
1/2 tesked kardemumma
500 g smör
4 dl farinsocker
8 stora ägg
200 g hackad mandel (3/4 i kakan, 1/4 till dekoration på den ogräddade kaksmeten i form av blommor och stjärnor om du inte ska glacera kakan)
1 citronskal, finriven
saften av en halv citron
1 apelsinskal - finriven
(Blanda i apelsain och citronrivet samt citronsaften i den torkade frukten/Rom blandningen dagen innan)

DAG 1
1. Hacka och blanda de torkade frukterna i en stor skål. (Det blir nästan 3 liter)
2. Finriv citron och apelsinskal.
3. Blanda i rivet och saften från en ½ citron
4. Häll på Rom, Konjak eller Whiskey.
5. Täck Fruktblandningen med plastfolie och låt stå i kylskåpet minst ett dygn.
(Rör om lite då och då)

DAG 2
6. Vispa äggen poröst med farinsockret.
7. Rör i det smälta smöret
8. Rör försiktigt in alla frukter och mandlarna/valnötterna och den torra krydd/salt/bakpulver-blandningen.
9. Smöra 2 stycken 1.8 liters avlånga eller runda kakformar och strö på ströbröd
10. Grädda i ca 3½ timme i 140 grader
Efter ca 1 timme täck formarna med aluminumfolie för att inte få kakan för bränd.
11. Låt kakan stå och kallna i en halvtimme i kakformen.
12. Ta ur kakan och gör hål med en sticka
13. Häll på några teskedar Rom (eller konjak eller whiskey)
14. Förvara kakan i en lufttät burk i rumstemperatur i en månad.
"Mata" kakan då och då med några teskedar sprit.

Receptet kommer från Delia Smith, Englands matlagningsorakel - känd från BBC och matlagningstidningar - via Katrin biologs blogg

Om du vill glacera kakan kan du läsa om det HÄR

Inga kommentarer: