Födelsedagskrans

från Iduns kokbok (1911)

1½ dl kall mjölk
3 ägg
425 gr. prima vetemjöl
50 gr. jäst
2 msk socker (30 gr.)
2 hg. smält smör
2 msk. finhackade syltade apelsinskal


Till pensling
1 ägg
15 gr. sötmandel
50 gr. strösocker


Degen tillsättes kl 7 kvällen innan den skall bakas. - Mjölken vispas med äggen och nedröres i 425 gr siktat vetemjöl. Jästen utrörd med sockret, smöret och finhackade apelsinskalen tillsättes jämte så mycket mjöl, att degen blir hård. Degen arbetas, tills den blir smidig och blank, lägges genast i en tät handduk, som tillknytes hårt, varpå knytet lägges i en hink med kallt vatten.

Tidigt följande morgon bör knytet vänts sig i vattnet, då det genast upptages. Degen uppstjälpes på mjölat bakbord och utbakas hastigt, med så lite mjöl som möjligt till en krans, som lägges på en smord plåt. Kransen penslas med uppvispat ägg, beströs med grovt hackad mandel och får hastigt jäsa upp, helst över vattenånga. Den beströs rikligt med socker och gräddas i varm ugn. I stället för apelsinskal kan 40 gr finskuren succat användas.

sid 471 - 472 Iduns kokbok (1911) av Elisabeth Östman

Inga kommentarer: