Margaretas maräng-långpanne-tårta


Min syster Margareta brukar ofta bjuda på denna tårta.

Tårtan blir bäst om den bakas dagen före.

Recept för 10-12 bitar

75 gr margarin
1½ dl strösocker
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
5 msk mjölk
(1 hg valnötter eller hasselnötter – kan uteslutas. Tårtan blir bra även utan)

Maräng:

4 äggvitor
2 1/4 dl strösocker

Fyllning:

3-4 dl strösocker
Ugnstemperatur: 150 grader

1. Rör margarin och socker pösigt.

Tillsätt äggulorna enn i taget och rör kraftigt mellan varje. Blanda mjöl och bakpulver väl och rör ner det tillsammans med mjölken i äggsmeten

2. Bred ut smeten i en smord bakpappersklädd långpanna (ca 30 – 30 cm). Strö eventuellt över hackade nötter.

3. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör försiktigt ned sockret och bred marängsmeten över tårtan. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 min.

4. Stjälp upp tårtan på smord plåt, dra av pappret och vänd tillbaka den. (Hit går tårtan att förbereda. Förvara den i långpannan med endast smörpapper över)

5. Dela den kalla tårtan i 2 delar. Lägg samman med grädde mellan strax innan tårtan serveras.

Tårtan går bra att garnera t ex med grädde och färska jordgubbar

Blir det något över kan du frysa in.

Inga kommentarer: