Schweizisk äppelkaka

125 gram smör, rumstempererat
2 dl socker (1,5 dl + 1/2 dl)
2 st ägg
0,5 st citron, saften av
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 st äpplen

1. Smörj och bröa en form ca 24 cm i diameter med löstagbar kant. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Rör smöret och 1 1/2 dl socker smidigt. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner äggulorna en i taget samt citronsaften och vispa poröst.

3. Blanda mjöl och bakpulver och vispa äggvitorna styva. Rör först ner mjölblandningen och sist äggvitorna i smeten och klicka/bred ut den i formen. Smeten blir ganska fast.

4. Skala och halvera äpplena. Kärna ur dem och skär dem i klyftor. Skär längsgående snitt i äppelklyftorna från den rundade sidan. Tryck ner klyftorna i smeten.

5. Strö över ca 1/2 dl socker och grädda i ugnen i 40–50 minuter. Höj eventuellt värmen på slutet om kakan behöver mer färg

Inga kommentarer: