300 g mandelmassa
3 ägg
3 bittermandlar
finrivet skal av 1 apelsin
Garnering:
150 g mörk choklad
en klick smör
ev marsipan
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter.
2. Finriv mandelmassan och lägg den i en bunke. Knäck i äggen och riv ner bittermandel. Tillsätt apelsinskal och rör till en jämn smet. Om det bildas klumpar kan man mosa dem med en gaffel mot bunkens kant.
3. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen, 20–30 minuter tills den har stannat och fått fin färg.
4. Smält chokladen med smöret och bred det över kakan. Garnera ev med marsipanfigurer eller vackra blad.
Svens vasslebröd på lantvete
-
När man gör ostkaka kan man baka på vasslan. På en föreläsning om säd fick
jag veta att nymalt fullkornsmjöl från vete börjar bli dåligt efter 4
timmar. ...