Mandeltårta med apelsinsmak

300 g mandelmassa
3 ägg
3 bittermandlar
finrivet skal av 1 apelsin
Garnering:
150 g mörk choklad
en klick smör
ev marsipan


1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter.

2. Finriv mandelmassan och lägg den i en bunke. Knäck i äggen och riv ner bittermandel. Tillsätt apelsinskal och rör till en jämn smet. Om det bildas klumpar kan man mosa dem med en gaffel mot bunkens kant.

3. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen, 20–30 minuter tills den har stannat och fått fin färg.

4. Smält chokladen med smöret och bred det över kakan. Garnera ev med marsipanfigurer eller vackra blad.

Panettone


Banettone är en Italiensk fruktkaka på jäst eller surdeg som brukar bakas vid Jul

1 apelsin
3 dl torkad frukt t.ex. russin, fikon, aprikoser, grovt hackade
1 dl cognac
100 g smör
1 ½ dl mjölk
½ pkt färsk jäst
3 ägg
1 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
7 dl vetemjöl

Panettone är ett traditionellt italienskt julbröd med torkad frukt. Brödet är tungt och matigt med härliga fylliga aromer som också passar vår nordiska jul alldeles utmärkt!

Gör så här:

Tvätta apelsinen och strimla skalet fint. Lägg den torkade frukten och apelsinskalet i cognac. Låt dra i sig i minst 8 timmar. Gärna längre.

Smält smöret, häll i mjölken och värm blandningen till 37 grader. Lös jästen i en bunke och häll över den värmda mjölken. Rör ner ägg, socker, vaniljsocker och mjöl och rör till en jämn smet. Låt jäsa i 30 minuter. Blanda försiktigt i cognacsfrukten.

Häll smeten i smorda portionsformar eller två större och grädda 40-45 minuter i 175 grader. Prova med en sticka att kakan inte är kladdig inuti. Pudra kakan med socker innan servering.

källa: livstilsprogrammet Strömsö