Smulpaj på äpple


2,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 st ägg
100 gram smält smör
4 st äpplen

1. Blanda samman de torra ingredienserna.
2. Smälta smör och blanda sedan i smöret & ägget i den torra blandningen.
3. Smörj en ugnsfast form och lägg i de skalade, urkärnade & klyftade äpplena.
4. Häll smeten över äpplena och grädda i ugn 175 grader i ca 35 minuter.
5. Servera med fluffig vaniljsås.

Schweizisk äppelkaka

125 gram smör, rumstempererat
2 dl socker (1,5 dl + 1/2 dl)
2 st ägg
0,5 st citron, saften av
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 st äpplen

1. Smörj och bröa en form ca 24 cm i diameter med löstagbar kant. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Rör smöret och 1 1/2 dl socker smidigt. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner äggulorna en i taget samt citronsaften och vispa poröst.

3. Blanda mjöl och bakpulver och vispa äggvitorna styva. Rör först ner mjölblandningen och sist äggvitorna i smeten och klicka/bred ut den i formen. Smeten blir ganska fast.

4. Skala och halvera äpplena. Kärna ur dem och skär dem i klyftor. Skär längsgående snitt i äppelklyftorna från den rundade sidan. Tryck ner klyftorna i smeten.

5. Strö över ca 1/2 dl socker och grädda i ugnen i 40–50 minuter. Höj eventuellt värmen på slutet om kakan behöver mer färg

Tysk äpplekaka

Detta är ett recept där skivade äpplen läggs på en sockerkaksbotten och gräddas i 30 min. Därefter läggs en kräm gjord på bl a grädde och äggvita på toppen och gräddas i 20 min

250 g vetemjöl + 1 msk
3 ägg (2 + 1)
125 g smör
1 tsk bakpulver
2 dl socker
(1 snaps)
6 st skivade eller rivna äpple
1½ dl vispgrädde
1 dl kesella
vaniljsocker

BOTTEN:
1. Rör ihop 125 g smält smör med 1 dl socker
2. Rör i 1 ägg
3. Tillsätt 1 tsk bakpulver, 1 snaps och 250 g vetemjöl
4. Häll smeten i en oljad och "bröad" bakform
5. Lägg de skivade äpplena överst
6. Grädda i 30 min i 200 grader

FYLLNING
7. Vispa 1½ dl grädde
8. hårdvispa 2 äggvitor
9. Rör samman
grädden,
äggvitorna,
kesella,
2 äggulor,
1 msk mjöl
1 dl socker
vaniljsocker

10. Grädda i 20 min 200 grader

kakvåfflor (sprövåfflor)


2 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl smör
1,5 dl potatismjöl
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

1. Separera äggula och äggvita
2. vispa äggvitorna till skum
3. smält smöret

4. Vispa äggulorna och sockret
5. Rör i det smälta smöret, vetemjölet, den uppvispade äggvitan, bakpulvret och potatismjölet

Gräddas i en ej för varmt våffeljärn